بارگیری...
چند نوع زمرد ساختگی

چند نوع زمرد ساختگی

الف) زمرد چتم‌ Chatam که به‌ وسیله‌ کارخانه‌ ای‌ با همین‌ نام‌ با روش‌ حرارتی و نیز همجوشی زمرد ساخته‌ می‌شود.
ب) زمرد ژیلسون‌ Gilson که‌ به‌ روش‌ حرارتی و آزمایشگاهی تولید می‌شود.
ج) زمرد لش‌لایتنر Lechleitner که در این‌ روش‌ یک لایه نازک از زمرد روی‌ یک‌ بریل‌ زینتر و همجوش می ‌شود.

بهترین‌ کلکسیون‌ زمرد دنیا از نظر تعداد، رنگ، اندازه‌ و تراش‌ در بانک‌ مرکزی‌ کشور کلمبیا قرار دارد. در موزه‌های‌ علوم‌ طبیعی‌ لندن‌ و نیویورک، در بانک‌ مرکزی‌ روسیه‌ و نیز در کشور اتریش‌ زمردهای‌ معروف‌ و مشهوری‌ وجود دارد.

به‌ علاوه ،یکی‌ از بزرگ‌ ترین‌ مجموعه‌ های‌ زمرد تراش‌ داده ‌شدهِ دنیا در بانک‌ مرکزی‌ ایران‌ نگهداری‌ می‌ شود که‌ جزو جواهرات‌ ملی‌ کشور ماست.

بزرگترین سنگ قیمتی جهان یک زمرد سبز بزرگ است به نام هدیه خدا که حدود ۵۷۵۰۰ قیرات معادل
یازده کیلوگرم وزن دارد و مالک آن مردی کانادایی به اسم ریگان رینی میباشد. این زمرد شبیه یک هندوانه بزرگ است و بیش از یک میلیون دلار روی آن قیمت گذاشته شده است.

فورا بزرگترین سنگ راف زمرد جهان با وزن ۲۲ هزار قیراط معادل ۱۱ کیلوگرم اولین بار در نمایشگاه بین المللی مواد معدنی کلمبیا به نمایش عموم گذاشته شد. این زمرد راف ۱۲ سال پیش در کلمبیا کشف شده و تاکنون هیچ قیمتی برای آن تعیین نگردیده است. به گفته مسوولان نمایشگاه، این سنگ بسیار منحصر به فرد است و پیدا کردن
گونه دیگری از آن امری غیر ممکن به نظر می‌رسد.

ساخت عینک با زمرد
شرکت جواهرسازی شیلز اخیراً عینک گران قیمتی را طراحی کرده که شیشه آن از سنگ گرانبهای زمرد ساخته شده است. زمرد از جمله سنگ‌هایی است که به عنوان محافظی عالی در برابر اشعه یو وی محسوب می‌شود.
این شرکت جواهر سازی با اقتباس از نرون امپراطور رم که تماشای مسابقات گلادیاتورها را از طریق سنگ زمرد
نگاه می‌کرد، این عینک را ساخته است. جنس قاب عینک زمرد از طلا میباشد.

یکی از نادر ترین زمردهای خطی جهان زمرد مغول Mogul میباشد .
این تکه زمرد زیبا در حراج سال ۲۰۰۱ کریستی به یک ناشناس و به قیمت ۲ میلیون و دویست هزار دلار فروخته شده و پس از این تاریخ دیگر از آن خبر یا عکسی منتشر نشده است.

زمرد با آن‌ که‌ سختی‌ بالایی‌ دارد، گوهری‌ بسیار ترد و شکننده‌ است‌ و نگهداری ویژه‌ می‌خواهد. در مقابل‌ اسیده مقاوم‌ است‌ و با مواد شوینده‌ مثل‌ آب‌ گرم‌ و صابون‌ مشکل خاصی ندارد. اما در مقابل‌ حرارت‌ امکان‌ ترک‌ خوردن‌ آن‌ وجود دارد.

بنابراین‌ باید هنگام‌ حرارت‌ دادن‌ و یا سوار کردن‌ نگین‌ بایست دقت‌ کرد. جواهر فروشان‌ بسیاری‌ از زمرد ها را برای‌ اصلاح‌ رنگ‌ یا پـُر کردن‌ شیارها چرب می‌ کنند. این‌ روغن‌ به‌ مرور زمان‌ و یا با حرارت‌ خشک‌ می‌ شود و ممکن‌ است‌ بعضی‌ نقاط‌ زمرد بر اثر شست ‌و شو حالت‌ سفیدی‌ یا سفیدک پیدا کند که‌ می ‌توان‌ آن‌ را دوباره‌ به‌ وسیله‌ یک‌ قلم‌ و کمی‌ پنبه‌ آغشته روغن‌ زیتون‌ اصلاح‌ و شفاف‌ کرد.

همان‌ طور که‌ اشاره‌ شد، زمرد گوهری‌ شکننده‌ است.

بنابراین‌ هنگام‌ جا به ‌جا کردن‌ آن‌ باید نهایت‌ دقت‌ را داشت؛ زیرا اگر روی‌ سنگ‌ بیفتد ممکن‌ است‌ خرد شود.

زمرد گونه‌ای بریل و از سنگ‌های گران‌بها است. این سنگ که از سیلیکات آلومینیوم و بریلیوم تشکیل شده در سنگهای پگماتیت یافت می‌شود.معمولا در خرید و فروش زمرد از گریدها و طبقه بندیهای خاصی استفاده میشود
کانی شناسی 

از نظر ترکیب شیمیایی و کانی شناسی، زمرد با فرمول Be3Al2(SiO3)6 از بریلیوم، آلومینیوم و سیلیکات تشکیل شده است و به همراه آکوامارین آبی، مورگانیت صورتی، هلیدور طلایی به خانواده بزرگ بریل تعلق دارد.بریل در حالت خالص بی‌رنگ است ولی اضافه شدن مقدار کمی کروم و وانادیوم،رنگ سبز زیبای زمرد را در آن ایجاد می‌کند.

فرمول شیمیایی زمرد : (Al2Be3 (Si6O8
سختی زمرد : هشت الی هفت ونیم
اندازه شفافیت زمرد : شفاف تا نیمه‌شفاف
چگالی زمرد : ۲٫۶۶ تا ۲٫۹۲ گرم بر سانتی متر مکعب
رنگ زمرد : زرد طلایی، زرد مایل به سبز، زرد صورتی، سبز زمردی، سفید و بی‌رنگ
جلا : شیشه ای – مات
ژیرمان : کمیاب
محل پیدایش : اتریش ، نروژ ، روسیه مصر ، کلمبیا ، زیمبابوه ، آفریقای جنوبی ,موزامبیک ، تانزانیا ، برزیل ، افغانستان
استرالیا ، زامبیا و امریکا

شکل کریستال زمرد : منشوری – بندرت قرصی شکل
سیستم کریستال زمرد : هگزاگونال
کانیهای مشابه : آپاتیت – تورمالین – توپاز
بستر تشکیل کریستال : پگماتیتی – هیدروترمال – پنوماتولیتی –دگرگونی
نوع شکستگی : صدفی- نامنظم

تراش زمرد

به دلیل سختی بالای زمرد (۸-۷٫۵) و شکننده بود آن تا حدی کار تراش دادن , مخراج کاری, گوهر نشانی و پولیش کردن سطوح نگین مشکل میباشد.

برای یک گوهرتراش ماهر به دلیل قیمت بالای سنگ راف و وجود ناخالصیها ، تراش زمرد کاری دشوار است. گوهرتراشان, تراش خاصی را برای این گوهر بکار می‌برند با نام تراش زمردی یا تراش چهارگوش که در اصل یکی از طرحهای تراش پلکانی است . در این شکل از تراش،گوشه‌های زمرد به طوری شکل داده می‌شود
که علاوه بر تشدید زیبایی ، نگین در برابر فشارهای مکانیکی و ضربه های فیزیکی مقاوم باشد. اگر زمردهای راف و خام حاوی ناخالصی های زیاد باشد، تراش کابوشن Cabochon یا تراش گرد مطلوب تر خواهد بود که در این حالت قاعده نگین مدور یا بیضی تراش داده میشود و این تراش زمرد بیشترین کاربرد را در ساخت انگشتر دارد.

منبع gemestones 

نظرات کاربران

نظر بدهید